031bröllop f.a.q


Tar du in uppdrag endast från Göteborg?
Göteborg är bara min utgångspunkt. Som bröllopsfotograf tar jag uppdrag från hela Sverige. Skulle ett önskemål om utlandsfotografering uppstå är jag öppen för det.

Skriver man kontrakt med dig som fotograf?
Ja, vi skriver kontrakt. Kontraktet är en garanti för er att jag inte överger er för annat erbjudande. Det är även en garanti för mig som fotograf. Kontraktet är utformat med information som, Fotograf, Beställare, datum för Bröllop, tid, plats vi börjar på, uppdragets omfattning, vad som ingår i uppdraget, pris, betalningsvillkor mm.

Använder du våra bilder på annat sätt?
Jag visar eller använder bilder i min marknadsföring bara när jag har tillstånd från er.

Hur arbetar du under vigsel?
För att störa så lite som möjligt använder jag inte blixt... dagsljus skapar ändå det finaste ljuset. En smidig fotograf gör sina förflyttningar på ett diskret sätt.

Vad betalar man för?
Tänk på att en professionell fotograf lägger så mycket mer tid än under bröllopsdagen. Totalt sett utgör fotograferingstiden endast mellan 15-20 % av den tid som hela processen innebär.
Läs texten i punkter här så får du en översikt hur jag jobbar.

Innan fotografering.
* Telefonsamtal, mailkontakter.
* Träffas och går igenom hur ert önskemål om bilder ser ut.
* Vid val av större paket träffas vi även där vi planerat fotografera. Känner av miljön och tar lite foton... bara för att ni skall känna hur jag arbetar som fotograf. Dessa bilder får ni också.
* Fler mailkontakter, tidsplanering mm.
* Planering inför fotodagen. Ser till att jag har tomma minneskort, laddat batterier mm.

Efter fotograferingen.
* Flyttar över bilderna till dator.
* Kopierar över dem på annan Hårddisk.
* Går igenom materialet och raderar "slaskbilder". En heldag kan innehålla 3000-4000 st bilder.
* Skapar upload-bilder av alla bilderna och lägger upp dem i ert eget album på nätet som jag skapat åt er.
* Ni bestämmer bilder och jag bidrar med mina ögon, jag kanske ser något som ni inte tänker på.
* Nu börjar bilderna redigeras manuellt och varje bild för sig. Det är här kreativiteten kommer fram.
* Jag arbetar alltid mot 2 st hårddiskar samtidigt så att om en disk kraschar, finns alltid alla retuscherade bilder på annan disk.
* När bilderna är klara minskar jag ner dem och visar upp detta för er.
* Sedan anpassas bilden till den storlek den skall tryckas i.
* Monterar bilderna om det ingår i ert paket.
* Levererar till er.
* Era bilder sparas på hårddisk i brandsäkert kassaskåp.

Förutom arbetstiden har fotografen mycket annat i sin verksamhet som behöver betala sig. Lokal, förnyelse av kamerautrustning, dator, skärm, materialkostnader, skatt, marknadsföring, vidareutbildning mm.

Min vän har ju en en bra digitalkamera! Varför bör jag använda mig av en yrkesfotograf?
Nu är denna liknelse inte perfekt men ändå åt det hållet. Tänk så här. Jag (fotograf Håkan Ivarsson) har en gitarr hemma och kan ta en del ackord. Om jag dessutom får en låt på papper framför mig, med ackorden utskrivna så kan jag öva in den på 30 min, och sedan sitter den. Det betyder inte att jag är en gitarrist i den bemärkelsen. Jag kan inte alls få fram samma känsla, eller variera mig på en snyggt sätt som en gitarrist kan. Det är där erfarenheten och fotografens estetiska känsla betyder mycket. Kameran är endast verktyget som hjälper mig att skapa mina bilder. När väl bilderna är tagna finns det stora möjligheter att arbeta med dessa i ett redigeringsprogram vilket kräver många års erfarenhet att lära sig. Jag har aldrig levererat en bild som inte gått igenom en process. En bröllopsfotograf med erfarenhet av många bröllop har övat upp en säkerhet, att välja rätt ljusförhållande och hitta de skönaste vinklarna. Detta är viktigast för bilderna, inte i första hand vilken kamera man använder. Varför ta chansen. Era bröllopsbilder skall visas för vänner, möjligtvis barn och även barnbarn. Det är värt att anlita en bröllopsfotograf! Jag har genomgått en utbildning, anordnad av SFF – Svenska Fotografers Förbund, som gett mig titeln “Auktoriserad Fotograf i Digital Bildleverans”.

Vad gör du med grundredigerade bilder?
Med dessa bilder ställer jag vitbalans, ljusstyrka, kontrast.

Vad gör du med specialredigerade bilder?
För att de färdiga bilderna ska få högsta kvalité/känsla bearbetas bilderna enskilt. Det speciella uttrycket i bilden får jag fram genom att öka kontrast i vissa områden, mörka ner där det behövs och ljusa upp andra ytor I bilden. Dessutom justeras färger så att bilden får den speciella känslan. En del bilder görs om till svartvitt el. dyl. Jag tar bort påsar under ögon, finnar, och andra ojämnheter som inte brukar finnas, i den utsträckning brudparet önskar. Ofta vill paret att de skall se ut som modeller i hyn :)  och det tar jag inget extra för.

Hur väljer vi sedan bilder?
Med en enkel inloggning via min sida kommer ni åt bilderna. Ni tar den tid ni behöver för att välja ut bilderna, och jag kommer med min synpunkt på vad som är en bra bild och vad som är en bättre bild. Laughing

Vad gör vi om det regnar?
Regn skapar en härlig stämmning i bilder, lite regn går att fota i och är inget hinder... under ett paraply, och/eller träd, får man underbara bilder. Naturligtvis skall ni inte bli blöta. Är det en dag med mycket och långvarigt regn så finns det oftast möjlighet att fota i närheten där vi planerat, i någon local, något fönster el. dyl. Vid vårt första möte planerar vi in vart fotograferingen skall ske om regnet blir för ihärdigt. Om fotograferingen sker i närheten av min Studio så finns alltid den möljigheten.

Hur går betalningen till?
I samband med bokning betalas en bokningsavgift. Sedan får ni en faktura i samband med bröllopsdagen.

Tar du in fler uppdrag än vårt under samma dag?
Det beror på vilket paket ni väljer. Ett val av 6 timmar och uppåt gör att jag är er den dagen. Då tar jag inte in något annat. Naturligtvis beror detta också på om det tidsmässigt fungerar smärtfritt.

Men jag har svårt att föra mig framför kameran?
Då kan jag bara trösta dig med att du inte är ensam som tror det. De flesta beskriver på något sett att de tror nervositeten kommer göra dem stela. När väl dagen kommer är det min uppgift att ge er en härlig dag även fotomässigt. Vi skall ha roligt och det är något jag vill skall genomlysa i mina bilder, det spontana / mysiga. Sedan har kunder olika stilar man gillar och det är min uppgift att lyssna in er. Jag är till för er, skall anamma era önskemål. Var dig själv, det är du bra på... och då blir det bäst!

brollopsfotografer_goteborg_031brollop_fotograf

Fotograf Håkan Ivarsson Göteborg på Facebook

Vi har 13 besökare online

Bröllopsfotograf Göteborg | 031 Bröllop Studio | Sockerbruket 17 | 414 51 Göteborg | +46 (0)70 730 19 16

aukt_logga_mail

Copyright © 2012  -  031 Bröllop. All rights reserved unless otherwise stated.